Exposities

 

Ons museum beschikt over twee bijzondere ruimten, waarin ieder seizoen weer verschillende, verrassende exposities te zien zijn.

Deze winter hebben we een interessante wisselexpositie over de schoolplaten van HJ Wolter..

Dit doen we in nauwe samenwerking met het Stadhuismuseum in Zierikzee. Er zijn combikaartjes te koop in deze periode.

Hendrik Jan Wolter was een Nederlands luministische schilder. In 1895 werd hij opgenomen in de Académie des Beaux-Arts te Antwerpen. Een jaar later al stapte hij naar het Institut Supérieur. Daar bleef hij 3 jaar werken en werd hij gewaardeerd met de Willink van Collenprijs.

Tijdens zijn Antwerps verblijf had hij het pointillistische werk van Georges SeuratPaul Signac en Théo van Rysselberghe leren kennen en ontstonden zijn onovertroffen luministische doeken.


 

 

In het klaslokaal tonen we in de vitrines een aantal attributen die de jeugd van toen gebruikten bij het onderwijs.

uniek zijn de 'schooltassen' Deze waren heel vroeger van hout.

Later kwamen de lederen tassen in het schoolbeeld.

Om de orde te kunnen bewaren gebruikte men vroeger op basis van de toen geldende pedagogische inzichten harde middelen, zoals de 'plak'.


 


 

Permanente Expositie

Deze expositie geeft u een levensechte indruk van de Karolingische Ringwalburg, die aan het museum grenst. 
Archeologische vondsten, een maquette en spannende opstellingen geven een voorstelling van de tijd van de Vikingen. 
Museum “De Burghse Schoole” is gelegen aan de rand van de voormalige gracht van de ring. 
Vanaf het museum is een mooie wandeling te maken over ’t Hoge Burgh, een pad dat dwars over dit beschermde archeologische monument loopt.

Een speciaal hoekje is ingericht voor schoolmeester Hannes Hubregtse die na de decemberstorm van 1911 op het strand zijn eerste archeologische vondsten deed. Het begin van een 30-jarige zoektocht naar oudheden. In het archeologielokaal hebben wij getracht de geschiedenis van Schouwen zichtbaar te maken tot 1500.

Ook tonen we een deel van de geschiedenis van Kop van Schouwen. Er was bij Westenschouwen een belangrijke haven. En de visserij was een belangrijke bron van inkomsten van de bewoners destijds.

 

We hebben in de hal van de school een aantal schoolfoto's tentoongesteld. Hierop kunnen de wat oudere bezoekers zichzelf of familie en bekenden herkennen. Leuk om te zien hoe de kinderen qua uiterlijk in de tijd veranderd zijn.